perjantai 15. marraskuuta 2013

Se ihana keitto

Ruuanlaitto sujuu minulta nykyään paremmin englanniksi kuin suomeksi, mutta yritetään kuitenkin. Tässä ohje siihen ihanaan tomaatti-paprikakeittoon, jolla me herkuttelimme viime sunnuntaina. Ohje ei ole suinkaan meidän keksimä, vaan poimittu www.finecooking.com -sivulta.

Keitto:

n.5 keskikokoista ja kypsää tomaattia halkaistuna poikittain (poista kova keskusta, mutta älä siemeniä)
3-4 isoa punaista paprikaa pitkittäin halkaistuna (poista siemenet ja keskusta)
1/4 cup oliiviöljyä (1 cup=2,4dl)
3 isoa valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna
1 tls savustettua paprikamaustetta
suolaa ja pippuria maun mukaisesti
2 patonkiviipaletta

Oliivi Pyree:

n.2,5 cm paksunen pala patonkia
1/4 cup mustia (esim. kalamata) oliiveja
1 pieni valkosipulin kynsi
1 rkl oliiviöljyä

Keiton valmistus:

Kuumenna uunin ylävastukset (broiling) 500 F = 260 C ja aseta uunin ritilä ylätasoon. Aseta tomaatit ja paprikat leikattu pinta alaspäin pellille ja kypsennä uunissa, kunnes kuoret ovat hiiltyneet n 8-10min. Poista kuoret (älä polta sormia, amerikkalainen varoitus).
Kuumenna öljy kattilassa (hieman alle keskilämmön) ja kuulota valkosipulin kynsiä silloin tällöin sekoittaen, kunnes kynnet ovat vaalean kultaiset (3-4min). Lisää paprikamauste ja kypsennä 1min lisää.
Lisää 2 cups vettä, 1-1/2 tls  suolaa ja 1/2 tls pippuria. Anna kiehua pari minuuttia. Lisää patonkiviipaleet ja poista kattila levyltä.

Pistä puolet liemestä, tomaateista ja paprikoista blenderiin (sauvasekoitinkin käy todistettavasti) ja hienonna soseeksi. Kaada sose sihdin lävitse kulhoon lastalla painellen (mehut talteen, sattumista eroon). Toista sama loppujen tomaattien, paprikoiden ja liemen kanssa.  Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Peitä ja pistä jääkaappiin kylmenemään.

Oliivi pyree:

Lioita leipäviipaleita vedessä n. 5min. Purista osa vedestä pois ja pistä viipaleet joko blenderiin tai food processoriin. Lisää oliivit, valokosipuli, oliiviöljy ja 2 rkl vettä - soseuta kunnes pehmeää ja täysin soseutunutta. Tarvittaessa voit lisätä vettä 1 rkl kerrallaan.

Annostele keitto tarjoilukulhoon, lisää kiemura oliivi pyreeta, ja koristele halutessasi tuoreella basilikalla. Sitten ei muuta kuin herkuttelemaan!


5 kommenttia:

  1. No niin, sitten vaan kokeilemaan kokkausta. Kiitos ohjeesta, yritetään olla polttamatta sormia :)

    VastaaPoista
  2. Hei, onko sinulla tallella linkki siihen alkuperaiseen recipeen? Nimim. tama kokkaus ei Suomeksi suju :( ja google translate kaannos nayttaa kummalliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.finecooking.com/recipes/chilled-tomato-red-pepper-soup.aspx Google translateen ei ole luottamista :)

      Poista